Tarikh : 11 & 15 March 2019
Masa : 2.30 PM - 4.30 PM                                           
Lokasi

: Pusat Internet Malaysia Kamunting                     

 

Tujuan

Puan Baiq Martina merupakan ahli baru kepada Pusat Internet Kamunting dan berminat untuk mengikuti kelas kemahiran komputer kerana beliau ingin memahirkan diri menggunakan komputer riba miliknya .Beliau juga ingin memahirkan diri menggunakan media sosial

 

Aktiviti

Bagi kelas permulaan,Puan Baiq Martina didedahan sesi pengenalan kepada komputer dan pengenalan kepada media sosial seperti youtube. Ini bagi membiasakan Pn. Martina sebelum beralih kepada kelas lanjutan. Bagi kelas kedua, Pn. Martina lebih banyak menumpukan pencari info dan maklumat menggunakan aplikasi Google dan Youtube beliau juga diberi pendedahan kepada asas Microsoft Word dan mengaplikasikan penggunaan salin & tampal maklumat daripada goole ke Microsoft Word.

 

Gambar di sini...........

 

Tarikh : 6-7 April 2019
Masa : 8.30 PM - 4.30 PM                                           
Lokasi

: Taman Tasik Kamunting                   

 

Tujuan

Medekatkan dan mempromosikan Pusat Internet dan aktiviti-aktiviti selian Pi di kalangan pengunjung Program Gempak Jelajah Kesedaran.

 

Aktiviti

Info /risalah serta jadul aktiviti sepanjang 2019 juga diedarkan serta diadakan juga pemeriksaan kesihatan, permainan kuiz dan pameran produk.

 

Gambar di sini...........

 

Tarikh : 26 March 2019
Masa : 2.30 PM - 4.30 PM                                           
Lokasi

: Pusat Internet Malaysia Kamunting                     

Jumlah   : 5 orang 

 

Tujuan

Memenuhi aktiviti cuti sekolah bersama pelajar-pelajar dalam memahirkan mereka menggunakan komputer dengan aplikasi 'paint'  terutama dalam penggunaan tetikus serta dapat mempamerkan kreativiti pelajar-pelajar.

 

Aktiviti

Pelajar harus menggunakan aplikasi 'paint' di komputer pusat internet dan perlu melukis dan mewarna mengikut idea dan kreativiti masing-masing dan dilakukan secara individu.

 

Gambar di sini................

Tarikh :31 March 2019
Masa : 2.00 PM - 4.00 PM                                           
Lokasi

: Pusat Internet Kamunting 

Jumlah   :4 orang 

 

Tujuan

Disertai oleh pelajar-pelajar sekolah  menengah untuk mendedahkan mereka kepada dunia blog yang mana mungkin boleh dijadikan sebagai sumber pendapatan atau medium menyebarkan maklumat berguna.

 

Aktiviti

Peserta dibimbing oleh pengurus Pusat Internet Kamunting, En. Erwady dan peserta diajar melalui website wix.com

 

Gambar di sini.....

Tarikh : 20 March 2019
Masa : 2.00 PM - 4.00 PM                                           
Lokasi

: Sekolah Kebangsaan Pengkalan Aor         

Jumlah   :369 orang 

 

Tujuan

Memberi pendedahan dan taklimat Klik Dengan Bijak kepada pelajar-pelajar sekolah tahun 4, 5, 6 berkaitan isu-isu keselamatan internet serta adab penggunaaan media sosial di kalangan pelajar-pelajar serta seperti instagram, youtube, aplikasi seperti tik tok dan sebagainya.

 

Aktiviti

Selain taklimat, sesi soal jawab antara pelajar dan petugas Pusat internet dan pemberian cenderhati turut seiring bagi memeriahkan lagi majlis .

 

Gambar di sini..