Pada 22 Januari yang lalu,pusat internet mendapat kunjungan dari beli sekitar untuk mengisi dan mencari peluang pekerjaan di dalam talian. Dengan adanya internet berkelajuan tinggi   memudahkan mereka mencari dengan lebih mudah dan cepat.  Selain mencari peluang pekerjaan ,dengan bantuan petugas Pusat  Internet 1 Malaysia, belia diajar untuk mengisi borang secara talian dan memberi panduan serta peringatan kepada mereka cara melayari internet dengan selamat dan berkesan. Ini kerana banyak penipuan yang berlaku  yang berselindung di sebalik jawatan kosong yang mereka tawarkan dan belia selalu mudah tepengaruh dengan iklan terutama dari segi gaji yang ditawarkan. Mereka juga digalakkan melayari pautan kerajaan yang lebih selamat atau menyemak dahulu status syarikat yang menawarkan kerja kosong sebelum memohon sebarang jawatan yang diiklankan

.

 

 

Balai Polis kamunting

Balai polis kamunting,beralamat di jalan stesen kamunting 34600 taiping,no talian 05 8911726,adalah balai polis yang telah dinaik taraf sruktur bagunan  dan perhidmatanya,setaraf dengan kemajuan pesat Bandar kamunting dan sekitarnya,mempunyai sebilangan anggota polis ,segala aduan dan laporan keselamatan yang dilaporkan ,tindakan dan susulan akan disegerakan supaya segala masalah berkait dengan  keselamatan penduduk tempatan dapat diatasi.

 

 

 

 

 

 

 

Balai bomba &penyelamat kamunting

Kawasan Perindustrian Kamunting, 34600, Taiping, Perak

Balai bomba dan penyelamat kamunting,dibina di kawasan perindustrian kamunting,berdepan dengan syarikat kosortium sdn bhd,dan bersebelahan dengan pasar borong kamunting,

 

Objektif

JABATAN BOMBA DAN PENYELAMAT, MALAYSIA (JBPM)mempunyai objektif untuk memberi khidmat pencegahan dan pemadaman kebakaran, menguatkuasakan undang-undang yang berkaitan dengan aspek keselamatan dan memadam kebakaran serta menyediakan khidmat kemanusiaan yang cekap dan berkesan. Dari segi kualiti Jabatan bertekad untuk lebih cemerlang melalui inovasi dan kualiti M.S ISO 9001-2008.

Untuk memenuhi objektif tersebut antara fungsi-fungsi yang dijalankan oleh jabatan mengikut peruntukkan dibawah seksyen 5(1) & (2) di dalam akta Perkhidmatan Bomba 1988 (Akta 341) seperti berikut :

  1. Memadam, menentang, mencegah dan mengawal kebakaran.
  2. Melindungi nyawa dan harta sekiranya berlaku kebakaran.
  3. Menentukan adanya jalan keluar kebakaran, penyelengaraan dan pengawalseliaan yang sempurna.
  4. Menjalankan penyiasatan tentang sebab, punca dan hal kebakaran.
  5. Melaksanakan khidmat kemanusiaan termasuk perlindungan nyawa dan harta semasa berlakunya apa-apa bencana.

 

 

Jabatan Rela Daerah Taiping

 

Pengerakan Rela bagi kawasan taiping meliputi kawasan kamunting juga,banyak memberikan perhidmatan keselamatan setempat dalam mengekalkan keselamtan  dan melincinkan lagi kerja kerja dan aktiviti komuniti sesuatu kawasan,mempunyai sebilangan sukarelawan yang diberi latihan serta kursus pasaukan rela tempatan ini dapat memberi perhidmatan sosial yang amat baik serta cekap. 

Di antara tugas-tugas RELA ialah:

Melaksanakan operasi menangkap pendatang asing tanpa izin(PATI) 

Memelihara keselamatan dan keamanan setempat seperti tugas-tugas rondaan mencegah jenayah

Menjalankan aktiviti-aktiviti 'Geraksaraf dan Perangsaraf'

Bertindak sebagai 'mata dan telinga Kerajaan 

Menjalankan aktiviti-aktiviti kemasyarakatan dan sosio-ekonomi setempat