Pusat internet 1 Malaysia telah menambah satu lagi kemudahan kepada iaitu  pemeriksaan gula dalam darah di Pusat Internet 1 Malaysia Kg. Kamunting yang akan dilancarkan kelak . Program " Komuniti Sihat Pembina Negara " ataupun dinamakan Kospen. Komuniti  yang ingin menikmati kemudahan ini perlulah mendaftar sebagai ahli di Pusat Internet 1 Malaysia. Selain dari pemeriksaan gula dalam darah, Pusat internet juga menyediakan perkhidmatan pemeriksaan tekananan darah dan pemeriksaan berat badan yang boleh dipantau melalui e-mel pengguna dan dashboard komuniti.

 

 

 

 

Pada 30 September yang lalu, telah diadakan gotong royong bagi membasmi wabak denggi yang semakin berleluasa di kawasan Kamunting. Peserta diminta berkumpul di Pusat Internet 1 Malaysia Kg. Kamunting dan diberikan pendedahan tentang permasalahan denggi yang berpunca dari nyamuk aedes  . Selain itu juga ,Pusat Internet 1 Malaysia Kg. Kamunting mengambil kesempatan dengan mempromosikan Pusat Internet serta menambah ahli baru. Gotong royong yang bermua pukul 8 itu menghimpunkan JKK dari Kg. Baru, skuad-skuad dari Jabatan Kesihatan dan peserta dari Sekolah Rendah Kamunting . Turut bersama-sama dalam sesi gotong royong ini adalah Ketua Penolong Pegawai Daerah, En. Mohd Ikram bin Ahmad.

 

Pusat Internet 1 Malaysia menambah satu lagi kemudahan untuk para pengunjung yang datang ke Pusat Internet 1 Malaysia Kg. Kamunting Selain daripada kemudahan internet berkelajuan tinggi , pengunjung yang hadir dapat mengunakan alatan kesihatan seperti alat tekanan darah tinggi atau (blood pressure) dan penimbang berat . Bukan sahaja pengunjung boleh memeriksa tekanan darah tinggi tapi mereka boleh memantau perkembangan tekanan darah tinggi mereka dengan adanya Sistem Dashboad yang juga boleh dimuat turun di Google Play Store. Tiada bayaran dikenakan semasa pemeriksaan dan dibuka pada setiap hari kecuali cuti umum.

 

 

 

Pada 29 Mei yang lalu, berlansungnya mesyuarat berkaitan pembasmian aedes di Pusat Internet 1 Malaysia Kg. Kamunting.Antara intipati  Mesyuarat bertujuan mengenalpasti kawasan yang telah ditanda sebagai kawasan pembiakkan nyamuk aedes. Mesyuarat yang diadakan pada sebelah pagi itu dihadiri oleh pegawai-pegawai dari Jabatan Kerajaan  seperti Jabatan Kesihatan, Wakil dari Sekolah berdekatan, Majlis Perbandaran,Polis dan lain-lain. Majlis yang dipengerusikan oleh En. Ikram bin Ahmad selaku Ketua Penolong Pegawai Daerah  juga membincangkan jalan penyelesaian terhadap kes yang denggi yang semakin meningkat di kawasan kamunting serta masalah yang timbul semasa pemantauan oleh Jabatan Kesihatan.

 

 

 

Klinik Pergigian Kamunting
Kg Expo
34600 Kamunting
Taiping,Perak
No Tel: 05 8915344
No Fax:  -

Kanak-kanak Toddler
Kanak-kanak Pra Sekolah
Murid Sekolah Rendah
Murid Sekolah Menengah
Kanak-kanak Istimewa
Ibu Mengandung
Orang Dewasa/Pesara kerajaan
Warga Emas 

Rawatan yang diberi:
1.Pemeriksaan pergigian
2.Fissure Sealant/Sapuan Floride Varnish
3.Tampalan
4.Cabutan
5.Penskalaran
6.Rawatan salur akar/Endodontik
7.Gigi palsu
8.X ray

 

untuk :

Kanak-kanak Toddler
Kanak-kanak Pra Sekolah
Murid Sekolah Rendah
Murid Sekolah Menengah
Kanak-kanak Istimewa
Ibu Mengandung
Orang Dewasa/Pesara kerajaan
Warga Emas 

Waktu Operasi :

Isnin - Khamis
8.00pagi-5.00ptg
1.00ptg – 2.00ptg(rehat)

Jumaat
8.00pagi – 5.00ptg
12.15tgh – 2.45ptg(rehat)