Pada 30 September yang lalu, telah diadakan gotong royong bagi membasmi wabak denggi yang semakin berleluasa di kawasan Kamunting. Peserta diminta berkumpul di Pusat Internet 1 Malaysia Kg. Kamunting dan diberikan pendedahan tentang permasalahan denggi yang berpunca dari nyamuk aedes  . Selain itu juga ,Pusat Internet 1 Malaysia Kg. Kamunting mengambil kesempatan dengan mempromosikan Pusat Internet serta menambah ahli baru. Gotong royong yang bermua pukul 8 itu menghimpunkan JKK dari Kg. Baru, skuad-skuad dari Jabatan Kesihatan dan peserta dari Sekolah Rendah Kamunting . Turut bersama-sama dalam sesi gotong royong ini adalah Ketua Penolong Pegawai Daerah, En. Mohd Ikram bin Ahmad.

 

Pada 29 Mei yang lalu, berlansungnya mesyuarat berkaitan pembasmian aedes di Pusat Internet 1 Malaysia Kg. Kamunting.Antara intipati  Mesyuarat bertujuan mengenalpasti kawasan yang telah ditanda sebagai kawasan pembiakkan nyamuk aedes. Mesyuarat yang diadakan pada sebelah pagi itu dihadiri oleh pegawai-pegawai dari Jabatan Kerajaan  seperti Jabatan Kesihatan, Wakil dari Sekolah berdekatan, Majlis Perbandaran,Polis dan lain-lain. Majlis yang dipengerusikan oleh En. Ikram bin Ahmad selaku Ketua Penolong Pegawai Daerah  juga membincangkan jalan penyelesaian terhadap kes yang denggi yang semakin meningkat di kawasan kamunting serta masalah yang timbul semasa pemantauan oleh Jabatan Kesihatan.

 

 

 

Klinik Pergigian Kamunting
Kg Expo
34600 Kamunting
Taiping,Perak
No Tel: 05 8915344
No Fax:  -

Kanak-kanak Toddler
Kanak-kanak Pra Sekolah
Murid Sekolah Rendah
Murid Sekolah Menengah
Kanak-kanak Istimewa
Ibu Mengandung
Orang Dewasa/Pesara kerajaan
Warga Emas 

Rawatan yang diberi:
1.Pemeriksaan pergigian
2.Fissure Sealant/Sapuan Floride Varnish
3.Tampalan
4.Cabutan
5.Penskalaran
6.Rawatan salur akar/Endodontik
7.Gigi palsu
8.X ray

 

untuk :

Kanak-kanak Toddler
Kanak-kanak Pra Sekolah
Murid Sekolah Rendah
Murid Sekolah Menengah
Kanak-kanak Istimewa
Ibu Mengandung
Orang Dewasa/Pesara kerajaan
Warga Emas 

Waktu Operasi :

Isnin - Khamis
8.00pagi-5.00ptg
1.00ptg – 2.00ptg(rehat)

Jumaat
8.00pagi – 5.00ptg
12.15tgh – 2.45ptg(rehat)

 

 

 

Pusat Internet 1 Malaysia menambah satu lagi kemudahan untuk para pengunjung yang datang ke Pusat Internet 1 Malaysia Kg. Kamunting Selain daripada kemudahan internet berkelajuan tinggi , pengunjung yang hadir dapat mengunakan alatan kesihatan seperti alat tekanan darah tinggi atau (blood pressure) dan penimbang berat . Bukan sahaja pengunjung boleh memeriksa tekanan darah tinggi tapi mereka boleh memantau perkembangan tekanan darah tinggi mereka dengan adanya Sistem Dashboad yang juga boleh dimuat turun di Google Play Store. Tiada bayaran dikenakan semasa pemeriksaan dan dibuka pada setiap hari kecuali cuti umum.

 

 

 

Pengenalan 

Klinik 1Malaysia merupakan sebuah projek klinik yang telah dilancarkan oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak di Flet Kampung Kerinchi, Kuala Lumpur. Perasmian 50 klinik 1 Malaysia di seluruh Malaysia memberi makna besar tanggungjawab kerajaan kepada penduduk miskin. 

Sejumlah 48 daripada 50 klinik 1Malaysia telah beroperasi. Ia dikendalikan oleh Penolong Pegawai Perubatan (PPP) yang dahulunya dikenali sebagai HA/MA. Kerajaan membenarkan PPP memberikan ubat bagi sakit yang ringan. Antaranya ialah demambatuk dan menjalani pemeriksaan darah dan tahap kandungan gula.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Ismail Merican menyatakan penduduk bandar yang miskin berpuas hati dengan klinik ini .Akta Perubatan 1971 membenarkan Penolong Pegawai Perubatan (PPP) dan jururawat menjalankan prosedur surgeri kecil dengan menggunakaan alat surgeri spesifik. Pesakit kini boleh menukar kateter tiub pundi kencing atau membalut luka akibat kecederaan di rumah, sekolah dan di tempat kerja.

Klinik dipantau oleh Jabatan Kesihatan bagi memastikan segala kemudahan dan bekalan ubat sentiasa mencukupi.Kes-kes yang di luar bidang perkhidmatan penolong pegawai perubatan atau kes-kes yang perlu dilihat oleh pegawai perubatan akan dirujuk ke klinik kesihatan atau hospital berdekatan.

Di Kamunting ,Klinik 1 Malaysia yang berdekatan adalah di  Kawasan Peindustrian Kamunting berdekatan dengan Pasaraya Econsave.

 

Waktu Operasi :

Ia dibuka tujuh hari seminggu dari 10 pagi hingga 10 malam termasuk cuti sekolah atau perayaan.

 

Bayaran:

Warganegara RM 1 sahaja.

Warganegara asing dikenakan bayaran sebanyak RM15

 

Sumber: Wikipedia