USAHAWAN - Usahawan bouqet

Nama :Junaidini bt abd syukor
Umur : 44 tahun
Ahli : March 2017
 

 

Latar belakang

Mendiami kediaman di taman berkat diantara jarak 9 kilometer dari pi kamunting ,kak junaidini bt abd syukor adalah diantara ahli pusat internet yang kerap menghadiri segala program dan aktiviti yang dianjurkan oleh pi.beliau sudah berkahwin dan menjadi suri rumah yang membuat peniagaan atas talian disekitar taiping. Mempunyai diploma kak junaidini adalah peserta mdec yang telah didaftarakan dan PI kamunting sentiasa mengikuti dan membimbing usahawan ini dalam segala keperluan yang diperlukan.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

perniagaan beliau kurang mendapat perhatian dan sambutan dan hanya tertumpu kepada pelanggan sekitar

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Mengunakan pi kamunting sebagai bertemu pelangan dan mengunakan segala peralatan ICT di PI kamunting.Mengikuti kelas latihan keusahawanan yang dibimbing oleh Pusat Internet kamunting kini kak junaidi  telah Berjaya mendapat pelangan dan berani untuk mengembangkan peniagaannya.

 

 

 

BELAJAR  ICT

Nama :  Nur hakimi akmal bin abdl latiff
Umur : 17 tahun
Ahli : Mei 2018

 

 

Latar belakang

Anak kedua dari 2 adik beradik adalah pelajar dari sekolah menegah kamunting kamunting.sekarang baru habis dalam sijil pelajaran Malaysia (SPM) .berdaftar di pusat internet kamunting pada5 may 2018.dikalangan pelajar yang kerap mengunakan pi bagi mempelajari dan tempat rujukan belajar.Banyak membantu pi kamunting dalam kerja sukarela dan bersemangat bagi meneruskan pembelajaran beteraskan ICT

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Sebagai pelajar biasa yang pengunaan it terbatas,selepas mendaftar sebagai ahli pusat internet kamunting nur hakimi akmal Berjaya mempelajari banyak aplikasi dan belajar bersama kawan kawannya di pi ,dan pihak pi menyediakan tempat untuk mereka membuat “study Group” .pihak pi memberi segala pembelajaran yang releven dengan pembelajaran tahap beliau yang masih muda.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Peningkatan yang drastik apabila pelajar ini dapat meningkatan ilmu yang diajar di pi dengan mengunakan semua aplikasi dan mencuba segala yang dipelajari dari pengurus dan p.pengurus tambahan lagi bagi pesediaan peperiksaan yang belangsung baru baru ini,beliau mengunakan pi dengan sebaik mungkin dan mengendalikan computer dengan mafaat dan bijak.

USAHAWAN - Photographer

Nama NORAZLIN BIN MAT KASA
Umur : 36 tahun
Ahli : 2018

 

Latar Belakang

Azlin adalah golongan muda yang menceburu bidang photografi. Beliau adalah belia yang sangat aktif dan banyak menolong dalam sukarelawan dan acara memajukan PI Kamunting, beliau pakar dalam menghasilkan gambar dan rekaan di Kamunting ini.

 

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Tidak mengetahui fungsi dan kursus yang dianjurkan oleh PI kamunting

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Mengikuti kelas latihan keusahawanan yang dibimbing oleh Pusat Internet kamunting kini saudara Azlin mengembangkan lagi pemasaran bisnesnya .pekembangan terbarunya sentiasa dipantau oleh pihak pi dan berkongsi cara dan kemahiran yang diperlukan.pi jugak memberi tempat dan bantuan yang ingin beliau gunakan sebagai ahli yang berdaftar.

 

 

 

USAHAWAN - Halo Cafe

Nama : SITI NURSURAYA BINTI                  SALLEH
Umur : 29 tahun
Ahli : 2018

 

Latar belakang

Dilahirkan di Taiping perak,Siti Nursuraya atau lebih mesra dipanggil sue adalah usahawan muda adalah lepasan diploma ,beliau sudah berjinak dengan peniagaan ini sejak dari awal lagi dalam menjadi mahasiswa dan sekaligus membuka peniagaan. Pada mulanya kecil kecilan,dan kini memiliki kedai sendiri bersama sahabatnya.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Mengunakan PI Kamunting sebagai bertemu pelangan untuk pehantaran makanan dan lain lain

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Mengikuti kelas latihan keusahawanan yang dibimbing oleh Pusat Internet  Kamunting kini cik sue telah memiliki kedai sendiri dan pekembangan terbarunya sentiasa dipantau oleh pihak PI

 

 

 

 

BELAJAR  ICT/Microsoft Word/Excel

Nama : Ahmad Muhaimin bin Maidin
Umur : 11 tahun
Ahli : 2014

 

Latar belakang

Anak 6 daripada 8 adik beradik Ahamd Muhaimin adalah pelajar daripada Sekolah Rendah Kamunting. Sekarang berada dalam dalam darjah 5 . Berdaftar di Pusat Internet Kamunting pada8 sept 2014 dan dikalangan pelajar yang awal berdaftar disini. Banyak membantu PI kamunting dalam kerja sukarela dan bersemangat bagi meneruskan pembelajaran beteraskan ICT.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Sebagai pelajar biasa yang pengunaan IT terbatas,banyak maklumat hanya diperolehi melalui buku , kerana kurang mahir menggunakan carian di internet.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

selepas mendaftar sebagai ahli Pusat Internet Kamunting Ahmad Muhaimin bin Maidin Berjaya mempelajari banyak aplikasi dan belajar bersama kawan kawannya di PI .segala pembelajaran yang releven dengan pembelajaran beliau yang masih muda.Peningkatan yang drastik apabila pelajar ini dapat meningkatan ilmu yang diajar di pi dengan mengunakan semua aplikasi Microsoft yang diajar oleh pengurus dan p.pengurus.pencapaian yang meningkatan dalam pembelajaran yang mengunakan ict, yang dikendalikan dengan mafaat dan teratur.