USAHAWAN - Halo Cafe

Nama : SITI NURSURAYA BINTI         SALLEH
Umur : 29 tahun
Ahli : 2018

 

 

Latar belakang

Dilahirkan di Taiping perak,Siti Nursuraya atau lebih mesra dipanggil sue adalah usahawan muda adalah lepasan diploma ,beliau sudah berjinak dengan peniagaan ini sejak dari awal lagi dalam menjadi mahasiswa dan sekaligus membuka peniagaan. Pada mulanya kecil kecilan,dan kini memiliki kedai sendiri bersama sahabatnya.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Mengunakan PI Kamunting sebagai bertemu pelangan untuk pehantaran makanan dan lain lain

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Mengikuti kelas latihan keusahawanan yang dibimbing oleh Pusat Internet  Kamunting kini cik sue telah memiliki kedai sendiri dan pekembangan terbarunya sentiasa dipantau oleh pihak PI

 

 

 

 

USAHAWAN - Photographer

Nama NORAZLIN BIN MAT KASA
Umur : 36 tahun
Ahli : 2018

 

Latar Belakang

Azlin adalah golongan muda yang menceburu bidang photografi. Beliau adalah belia yang sangat aktif dan banyak menolong dalam sukarelawan dan acara memajukan PI Kamunting, beliau pakar dalam menghasilkan gambar dan rekaan di Kamunting ini.

 

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Tidak mengetahui fungsi dan kursus yang dianjurkan oleh pi kamunting

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Mengikuti kelas latihan keusahawanan yang dibimbing oleh Pusat Internet kamunting kini saudara Azlin mengembangkan lagi pemasaran bisnesnya .pekembangan terbarunya sentiasa dipantau oleh pihak pi dan berkongsi cara dan kemahiran yang diperlukan.pi jugak memberi tempat dan bantuan yang ingin beliau gunakan sebagai ahli yang berdaftar.

 

 

 

USAHAWAN -Berniaga

Nama : NOOR ERYANTY BINTI                MOHAMAD ARIF
Umur : 41 tahun
Ahli : 2015

 

Latar belakang

Berumur  tahun 41, beliau membuka kedai menjual ikan siakap tiga rasa dan siakap stim lemon Berjaya dalam membuka kedai pada bulan Ramadhan sahaja

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Tiada pengalaman atau hebahan yang baik di media sosial dan pemasaran yang menarik

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Mengikuti kelas latihan keusahawanan yang dibimbing oleh Pusat Internet 1Malaysia kamunting serta menjana lebih banyak pendapatan melalui pemasaran yang berkesan .serta jualan yang hamper viral di pasar  Ramadhan kamunting pada setiap bulan ramadhan

 

 

 

 

 

BELAJAR  ICT

Nama : Ahmad Muhaimin bin Maidin
Umur : 11 tahun
Ahli : 2014

 

Latar belakang

Anak 6 daripada 8 adik beradik Ahamd Muhaimin adalah pelajar daripada Sekolah Rendah Kamunting. Sekarang berada dalam dalam darjah 5 . Berdaftar di Pusat Internet Kamunting pada8 sept 2014 dan dikalangan pelajar yang awal berdaftar disini. Banyak membantu PI kamunting dalam kerja sukarela dan bersemangat bagi meneruskan pembelajaran beteraskan ICT.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Sebagai pelajar biasa yang pengunaan IT terbatas,selepas mendaftar sebagai ahli Pusat Internet Kamunting Ahmad Muhaimin bin Maidin Berjaya mempelajari banyak aplikasi dan belajar bersama kawan kawannya di PI .segala pembelajaran yang releven dengan pembelajaran beliau yang masih muda.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Peningkatan yang drastik apabila pelajar ini dapat meningkatan ilmu yang diajar di pi dengan mengunakan semua aplikasi Microsoft yang diajar oleh pengurus dan p.pengurus.pencapaian yang meningkatan dalam pembelajaran yang mengunakan ict, yang dikendalikan dengan mafaat dan teratur.

USAHAWAN MENJUAL KERETA

Nama :Mohd Adi Yatimi bin Abu Omar
Umur : 34 tahun
Ahli : 2014

 

Latar belakang

Berumur 34 tahun, beliau menjadi agent proton edar lebih dari 10 tahun .

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

 Beliau banyak memberi pamplet dan boucher kepada pi1m bagi memberi ruang komuniti bertanya tentang harga kereta.. dan membuka booth di setiap program dan event di pi1m

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Mengikuti kelas latihan keusahawanan yang dibimbing oleh Pusat Internet 1Malaysia kamunting serta menjana lebih banyak pendapatan melalui pemasaran yang berkesan serta hebahan yang beterusan online dan offline.